+31(0)884321888
[javascript protected email address]
​Brexit: Directe verbinding met Schotland
Altijd overzicht?
Werk efficiënt vanuit een bedrijfsaccount.
Altijd de juiste documenten?
Je hoeft geen expert te zijn, die kennis hebben wij!
Zeker weten dat het goed is?
Wij doen graag een extra kwaliteitscheck!

​Brexit: Directe verbinding met Schotland

Nog iets meer dan 2 maanden en dan is de Brexit-deadline. Met Boris Johnson als nieuwe premier zijn er weer volop ontwikkelingen rond de Brexit. Ook de havens bereiden zich al goed voor op wat komen gaat.

POGING NIEUWE ONDERHANDELINGEN

Britse Premier Boris Johnson wil de onderhandelingen met Brussel heropenen, maar schrijft in een brief aan de Europese Raad dat de backstopregeling, de situatie bij de grens van Ierland en Noord-Ierland, van tafel moet. Brussel heeft daarentegen al meerdere keren laten weten dat het akkoord wat er nu ligt het best haalbare resultaat is. De backstop blijft een probleem en zo wordt de kans op een no deal-Brexit steeds groter.

VOORBEREIDINGEN SCHOTLAND OP BREXIT

Ondertussen werken de Schotten aan een veerdienst tussen Rosyth (nabij Edinburgh) en Eemshaven. TEC-Farragon wil met de dreiging van een aankomende Brexit een eigen rechtstreekse verbinding met de Europese Unie realiseren.

De veerdienst van en naar het Groningse Eemshaven vanuit Schotland zal bedoeld zijn om goederen, maar ook passagiers en auto’s te vervoeren. Momenteel vervoeren de Schotten goederen naar de EU vanuit Dover (plaatsje in het zuiden van Engeland). Eemshaven is interessant voor de Schotten omdat het zowel een goede infrastructuur als een gunstige ligging heeft ten opzichte van Duitsland, Denemarken en Italië. Mocht deze veerdienst er daadwerkelijk komen, dan zal de reis van Rosyth naar Eemshaven naar schatting zo’n 20 uur gaan duren.

NEDERLANDSE HAVENS ZIJN VOORBEREID

De Nederlandse havens hebben de nodige voorbereidingen getroffen en zijn klaar voor een eventuele harde Brexit. Ze hebben hun digitale douaneoplossingen gereed. Toch maken de havens zich zorgen, want veel bedrijven hebben zich nog niet aangemeld.

De digitale oplossing moet tijdwinst opleveren door grensdocumenten geautomatiseerd te controleren. Als deze douanedocumenten niet op tijd worden aangeleverd, dan is de kans groot dat de vrachtwagen stil komt te staan en dat deze niet verder mag rijden. Om zoveel mogelijk bedrijven te motiveren en te activeren wordt er in de campagne ‘Get Ready for Brexit’ weer nieuw leven ingeblazen.

DOUANE UITVOERAANGIFTEN SNEL EN EENVOUDIG GEREGELD

Hoewel er nog niets zeker is, is het beste advies om je voor te bereiden op het ‘slechtste scenario’. Met een no deal-Brexit gaan na 31 oktober alle douaneformaliteiten in, zoals bij ieder ander derde land. Bij een uittreding met deal komt er een overgangsperiode en wordt er later pas bekend welke douaneverplichtingen er aan de grens bijkomen.

De conclusie blijft dat je niet wilt dat klanten straks langer dan nodig op hun goederen moeten wachten of dat de kwaliteit van je kwetsbare zending hierdoor verslechtert. Bij ons, Uitvoeraangifte.com, kun je direct aan de slag. Wij hebben de benodigde connectie met de douane. Maak nu een gratis account aan en in 5 eenvoudige bestelstappen heb je je uitvoeraangifte(n) geregeld. Geen douanekennis in huis? Bel ons gewoon bij vragen, wij helpen je graag!

Bron: Brexit - Nu.nl

26 aug. 2019 at 09:19