Maandelijkse blog van Edo Bosga, directeur en oprichter van Uitvoeraangifte.com, Exportdocumenten.com & Pincvision. In zijn blog deelt Edo graag zijn ondernemersvisie op de Brexit-ontwikkelingen.
Al eerder heb ik geschreven dat het geven van duidelijkheid door autoriteiten in het handelsverkeer cruciaal is om aan de door hen gestelde eisen te kunnen voldoen. Weinig organisaties zitten te wachten op wijzigingen, ook al zijn die in hun voordeel, want wijzigingen betekenen een vergrote kans op fouten waardoor problemen, zoals vertragingen in het proces, kunnen ontstaan.
Volgens de laatste stand van zaken zal het Verenigd Koninkrijk (VK) op 31 oktober 2019 uittreden, maar het meermaals uitstellen van deze scheiding heeft ertoe geleid dat het geloof in een definitieve breuk per die datum slechts gering aanwezig is. Hoewel autoriteiten erop blijven aandringen dat voorbereidingen voor de Brexit gedaan moeten worden (en ik kan niet anders adviseren om dat ook daadwerkelijk te doen!) zal de bereidheid onder degenen die nog geen actie hebben ondernomen laag blijven zolang nog geen definitief uitsluitsel gegeven wordt.
Ben ik aan het overdrijven dat onzekerheid grote gevolgen heeft? Ik vind van niet. Zo heeft Ford bekend gemaakt om een grote productiefaciliteit in het VK te sluiten. Over de impact van zo’n beslissing laat weinig te raden. Vele bedrijven gingen Ford al voor en als de beslissing uitblijft, zullen er nog meer volgen. Op politiek niveau zijn er ook grote gevolgen. Veel gerommel in de nationale politiek van het VK waardoor reguliere wetgeving opgehouden wordt. Meedoen aan de verkiezingen voor de EU terwijl er weinig draagvlak is. De deelname aan de EU verkiezingen heeft veel weg van een kort toneelstuk met het oog op enkele maanden deelnemen aan het Europees Parlement. De daarvoor gemaakte kosten dragen zeker niet bij aan het geloof in ons democratisch systeem. Ook buiten het VK is de impact van het uitstel te merken. De uitvoerende organisaties in veel landen zijn aanzienlijk uitgebreid om de implicaties van Brexit op te kunnen vangen. Uitbreidingen zijn in de huidige situatie overbodig, niet echt motiverend voor de medewerkers die het betreft en verspilling van maatschappelijke gelden die door burgers worden opgebracht.
Los van welke voorkeur een ieder heeft voor een uitkomst, blijf ik benoemen dat we met z’n allen moeten blijven ‘drukken’ om een beslissing af te dwingen. Burgers, bedrijven, vak- & belangenorganisaties moeten (nog) harder hun best doen om het belang van duidelijkheid te schetsen, zodat een beslissing afgedwongen wordt.
Als het tot een Brexit komt is de oplossing voor uw exportproces dichterbij dan u denkt. Onze webshop Uitvoeraangifte.com maakt het zelf indienen van een uitvoeraangifte net zo simpel als het opmaken van een factuur.
Uitvoeraangifte.com: simpel, zelf, snel, goedkoop.
Wat fijn dat technologie ook de Brexit kan verlichten!
Overzicht blogreeks:
- Brexit: denk in kansen, vertrouw op de export! (Februari 2019)
- Brexit: make up your mind! (Maart 2019)
- Brexit: politiek theaterstuk, maar blijf geen toeschouwer (April 2019)
- Brexit: nieuwe definitie van maatschappelijk belang? (Mei 2019)
- Brexit: de vernietigende werking van langdurige onzekerheid (Juni 2019)
- Brexit: geen reden tot paniek, de oplossingen zijn al bedacht (Juli 2019)
- Brexit: gaat het ervan komen? Een einde aan de onzekerheid? (September 2019)
- Brexit: laat je niet verleiden of misleiden (November 2019)
- Brexit: handelsverkeer in het ongewisse (December 2019)
- Brexit: overheid dringt ondernemingen aan om voorbereid te zijn (Februari 2020)
- Brexit: COVID-19 perikelen (April 2020)
- Brexit: doe-het-zelf-compliance (Juni 2020)
- Brexit: business as usual (September 2020)
- Brexit: deal or no-deal? What's the difference? (Oktober 2020)
- Brexit: what's driving the EU on rules of origin? (November 2020)