+31(0)884321888
[javascript protected email address]
Brexit: Bijna zover, of toch niet?
Altijd overzicht?
Werk efficiënt vanuit een bedrijfsaccount.
Altijd de juiste documenten?
Je hoeft geen expert te zijn, die kennis hebben wij!
Zeker weten dat het goed is?
Wij doen graag een extra kwaliteitscheck!

Brexit: Bijna zover, of toch niet?

Het Verenigd Koninkrijk heeft uitstel gekregen van de EU, in ieder geval tot 12 april 2019. Dat Brexit eraan komt weten we ondertussen wel. Zoals je merkt, wordt hierover heel wat gepubliceerd, dag in dag uit.

Dit uitstel geeft je nog een extra mogelijkheid om je voor te bereiden mocht je dat nog niet hebben gedaan. Zo kun je nog eens checken of je niets bent vergeten en heb je de mogelijkheid de puntjes op de i te zetten. Ook is het handig om een extra check te doen of inderdaad alle gevolgen zijn geïdentificeerd. Je leest hieronder een samenvatting van de onderwerpen die wij belangrijk vinden waar je rekening mee dient te houden, namelijk:

  • Invoerkosten, procedures & controles
  • Extra formaliteiten uitvoer- en invoeraangiften
  • EORI-Nummer
  • Welke impact heeft Brexit voor jou?
  • Oorsprong van goederen

Invoerkosten, procedures & controles

Als het hele terugtrekkingsakkoord is goedgekeurd, bij een Brexit-deal dus, wordt het VK tot 1 januari 2021 nog behandeld als een onderdeel van de EU. Bij een ‘no deal’ of ‘cliff edge’ gebeurt dit niet. Dan krijg je als ondernemer te maken met hogere invoerkosten, complexere procedures, meer controles en administratieve rompslomp. Wellicht geldt dit ook als je niet rechtstreeks handelt met het VK. Denk bijvoorbeeld aan de afnemers en toeleveranciers in de keten.

Loop het stappenplan van de Belastingdienst, bijvoorbeeld de Brexit toolkit, nog eens door. In de inleiding wordt door Nanette van Schelven, algemeen directeur Douane Nederland, de volgende terechte opmerking gemaakt:

Vanuit de havens van Rotterdam, Hoek van Holland en IJmuiden vertrekken dagelijks veerboten naar het Verenigd Koninkrijk. Elke veerboot bevat gemiddeld 5,5 kilometer aan vrachtvervoer. En daar komen ook nog 300 personenwagens en 1.200 passagiers bij. Voor zo min mogelijk oponthoud bij de Douane is het na Brexit belangrijk dat u uw douaneformaliteiten op orde heeft. Of u nu dagelijks goederen in- of uitvoert of dit twee keer per jaar doet.”

Dit klopt natuurlijk helemaal. Onlangs publiceerde het Havenbedrijf Rotterdam dat zijzelf, de gemeente Rotterdam, de gemeente Vlaardingen en wegbeheerder Rijkswaterstaat vijf buffer parkeerlocaties zullen inrichten. Hier kunnen vrachtwagens tijdelijk terecht, indien hun douanepapieren niet op orde zijn voor zeevervoer naar het Verenigd Koninkrijk zodra dit land uittreedt uit de Europese Unie.

Het doel van de gecoördineerde actie is om eventueel extra oponthoud als gevolg van extra douaneformaliteiten op ferry en short sea terminals tot een minimum te beperken en een zo soepel mogelijke goederendoorvoer van en naar het VK te waarborgen.

Extra douaneformaliteiten zijn immers vereist voor zogeheten derde landen. Ook kunnen intensievere paspoortcontroles en inspecties door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit leiden tot langere verwerkingstijden op terminals.

Extra formaliteiten uitvoer- en invoeraangiften

Wanneer het VK een derde land wordt op het moment van Brexit, krijg je te maken met uitvoer- en invoeraangiften. Derde landen zijn landen die niet tot de EU behoren. Wie gaat dan deze aangiftes doen? Doe je dit zelf, of ga je dit uitbesteden?

Op een douane aangifte moet worden aangegeven welke HS (Harmonized system code) de betreffende goederen hebben. Aan de hand van de HS code wordt het te betalen invoerrecht berekend. Ook eventuele aanvullende eisen of documenten zijn aan deze goederencode gerelateerd.

Het is zaak om de invoerrechten in de gaten te houden. Waarschijnlijk worden de invoerrechten voor een overgroot deel geschrapt maar is dit nou net voor jouw product niet van toepassing. Lees hier meer over in het (Engelstalige) artikel ‘UK may slash trade tariffs under a no-deal Brexit’ gepubliceerd door de BBC.

EORI-nummer

Heb je het EORI-nummer aangevraagd of is deze al in je bezit? EORI staat voor Economic Operator Registration and Identification. Het is een uniek nummer binnen de EU. Zorg ervoor dat je een EORI-nummer hebt. Je hebt dit nummer nodig bij indienen van een douaneaangifte, of als je een douanevergunning aan wilt vragen.

Extra bij te leveren documenten moeten worden vermeld op de uitvoeraangifte. Zijn deze van toepassing? In het geval van bederfelijke goederen is het handig om de website van de NVWA (Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit) te raadplegen. De NVWA heeft op haar website een overzicht van 28 vragen met daarbij behorende antwoorden geplaatst.

Impact

Het is nog steeds mogelijk om de Brexit impact scan in te vullen. Brexit kan elk bedrijf raken. Heb je dit nog niet gedaan? Doe dan alsnog de Brexit Impact Scan, ontdek eventuele onverwachte gevolgen en bereid je goed voor. De scan wordt gedurende de onderhandelingen steeds aangepast naar de actuele ontwikkelingen.

Oorsprong van Goederen

Vorige maand publiceerden we een artikel met betrekking tot onderliggende bewijslast voor oorsprong van en naar het VK. Ook al kunnen onderdelen of goederen zonder invoerrechten worden geïmporteerd of geëxporteerd van en naar het VK. De oorsprong staat daar los van.

Het kan bepalend zijn voor de export van je goederen of de in het VK ingekochte materialen, halffabricaten of eindproducten bijvoorbeeld niet langer kunnen worden aangemerkt als producten van preferentiële oorsprong. Maak deze afweging op tijd.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen omtrent Brexit? Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date! Zijn er vragen op het gebied van oorsprong of de uitvoeraangifte? Neem dan contact met ons op via info@uitvoeraangifte.com of bel naar +31(0)88-4321888.

Bronnen: Er zijn verschillende bronnen gebruikt voor het maken van dit artikel. O.a. de website van de Douane, Kamer van Koophandel, Ministeries en de Rijksoverheid. Al deze instanties hebben super handige websites die continu worden bijgewerkt met de laatste ontwikkelingen.

22 mrt. 2019 at 16:43