+31(0)884321888
[javascript protected email address]
Blog - Eerste Hulp Bij Export: Wat je wilt weten over handelsakkoorden
Altijd overzicht?
Werk efficiënt vanuit een bedrijfsaccount.
Altijd de juiste documenten?
Je hoeft geen expert te zijn, die kennis hebben wij!
Zeker weten dat het goed is?
Wij doen graag een extra kwaliteitscheck!

Blog - Eerste Hulp Bij Export: Wat je wilt weten over handelsakkoorden

Nederland is een handelsland. Export zorgt voor een derde van onze welvaart. Aangezien de Nederlandse markt een kleine omvang heeft, worden Nederlandse bedrijven met groeiambities wel gedwongen om over de grens te kijken. Het hebben van handelsakkoorden met diverse landen buiten de EU biedt daarbij vele voordelen.

In het artikel van deze maand vertel ik je meer over de betekenis van een handelsakkoord, hoe je gebruik kunt maken van de voordelen en deel ik het laatste nieuws hierover.

Wat is een handelsakkoord?

Handelsakkoorden zijn bindende afspraken die de landen, handelsblokken of internationale organisaties onderling met elkaar sluiten. Het doel van dit soort akkoorden is het bevorderen van de handel tussen de deelnemende landen of groepen landen. De Europese Unie heeft met veel landen en groepen van landen handelsakkoorden afgesloten. Hierdoor kunnen importeurs gebruikmaken van preferentieel recht. Dat wil zeggen dat de importeur verlaging of vrijstelling van invoerrechten kan krijgen.

Invoerrechten kunnen voor ieder land en ieder product verschillend zijn. Wil je weten hoeveel invoerrechten er betaald moeten worden voor jouw product, kijk dan op de website van Market Access Database. Op basis van de goederencode en het land van bestemming vind je de invoerrechten, met en zonder een EUR.1-certificaat.

Hoe maak je gebruik van de voordelen?

Door handelsakkoorden worden invoerheffingen verlaagd of kwijtgescholden en handelsbarrières weggenomen. Exporteer je naar een land waarmee de EU een handelsakkoord heeft, dan kun je gebruikmaken van dit financiële voordeel. Voorwaarde is dat de goederen die je exporteert van preferentiële oorsprong zijn, oftewel van oorsprong zijn uit een begunstigd land of groep van landen. Middels een EUR.1 certificaat kun je dit aantonen.

Om te bepalen of jouw producten van preferentiële oorsprong zijn kun je het betreffende oorsprongsprotocol erop naslaan. Je kunt natuurlijk ook de hulp van ons Customer Service team inschakelen door bij je aanvraag voor het EUR.1 te kiezen voor Full Service. Ben je op zoek naar meer informatie over het EUR.1 certificaat, dan verwijs ik je graag door naar de documentenpagina’s op onze website.

Let op: Heeft je zending een lagere waarde dan 6.000 euro (aan preferentiële goederen) dan kun je gebruikmaken van een factuurverklaring en daarmee ook gebruikmaken van het financiële voordeel. Klik hier voor meer informatie over factuurverklaringen.

Koppeling uitvoeraangifte en EUR.1 Certificaat

Exporteer je naar een land buiten de EU, dan moet je bij de douane aangeven dat je goederen het vrije verkeer van de Europese Unie verlaten. Dit doe je doormiddel van een uitvoeraangifte, die je sinds 11 april uiteraard regelt via ons zusje ‘Uitvoeraangifte.com’. Gaat je zending naar een land waarmee de EU een handelsakkoord heeft gesloten? Dan dienen het EUR.1-certificaat en de uitvoeraangifte aan elkaar gekoppeld te worden. Het formuliernummer van het EUR.1 wordt vermeld in vak 44 van de uitvoeraangifte.

Regel je het EUR.1-certificaat via Exportdocuments.com? Bel mij of een van mijn collega’s van het Customer Service team gerust op om alvast het formuliernummer van het EUR.1 te ontvangen, zodat je je uitvoeraangifte direct al op kunt maken. Wel zo makkelijk en snel!

Het laatste nieuws over handelsakkoorden

  • De coalitiepartijen VVD, D66, ChristenUnie en het CDA willen het handelsverdrag tussen Canada en de Europese Unie definitief goedkeuren. Het is nu afwachten of er ook een meerderheid in de Eerste Kamer voor dit handelsverdrag komt. Lees het volledige artikel op de website van Evofenedex
  • EU krijgt groen licht om met president Trump te onderhandelen over een handelsakkoord met de Verenigde Staten. Lees verder op Nu.nl
  • Na Brexit wordt het lastiger voor het Verenigd Koninkrijk (VK) om gunstige handelsverdragen te sluiten, aldus een voormalige Britse topambtenaar. Lees verder op de website van Business Insider waarom het lastiger wordt.

Heb je nog vragen?

Ik hoop dat ik je ook deze maand weer nieuwe inzichten en kennis heb gegeven over exporteren & exportdocumentatie. Heb je toch nog een vraag over dit onderwerp, schroom dan niet om mij te mailen via: marieke@exportdocuments.com

Tot volgende maand!

06 mei 2019 at 16:28
Gepubliceerd door:
Marieke Menkveld-Theijssen
Sr. Export Documentation Agent