+31(0)884321888
[javascript protected email address]
Blog - Eerste Hulp Bij Export: opheldering in de wirwar die export heet
Altijd overzicht?
Werk efficiënt vanuit een bedrijfsaccount.
Altijd de juiste documenten?
Je hoeft geen expert te zijn, die kennis hebben wij!
Zeker weten dat het goed is?
Wij doen graag een extra kwaliteitscheck!

Blog - Eerste Hulp Bij Export: opheldering in de wirwar die export heet

Marieke TheijssenGa je exporteren, maar weet je niet waar je moet beginnen? Waar vind je de informatie over het land van bestemming en waar kan je de benodigde oorsprongsdocumenten regelen? Stel je voor, één partij die je zowel voorziet van de juiste kennis als van de juiste documenten. Wel zo makkelijk toch?

Alle informatie, één bron

Hoewel er tegenwoordig tig websites beschikbaar zijn waarop allerlei informatie terug te vinden is, is het één grote wirwar. Vaak moet je verschillende websites afstruinen om de benodigde informatie te verzamelen. Als het aanvragen van de benodigde exportdocumenten niet je ‘core business’ is, wordt dit vaak gezien als een vervelende bijkomstigheid. Je wilt deze informatie natuurlijk het liefst terug kunnen vinden op één site. Drie keer raden wat wij daarom voor je gedaan hebben…

Opheldering in export wirwar

Wij vinden dat exporteren eenvoudig en leuk moet zijn, je hebt namelijk een order in het buitenland gescoord en dat is hartstikke mooi! Wij vertellen je daarom door middel van landen pagina’s welke exportdocumenten je nodig hebt voor het betreffende bestemmingsland. Dit deden we ook al in onze webshop met onze landvereisten-assistent, maar deze informatie is nu nog toegankelijker geworden.

Je weet nu snel of je een Certificaat van Oorsprong nodig hebt, of de handelsfactuur gelegaliseerd moet worden door de Kamer van Koophandel en of jouw documenten ook nog langs de ambassade moeten voor een extra legalisatiestempel. Ook krijg je toelichting op de benodigde documenten en lees je welk bewijs je nodig hebt om deze te bestellen. Zijn er nog handige tips? Dan delen wij deze ook zeker met je!

Weet je wat je nodig hebt?
Dan kan je de documenten direct bij ons aanvragen. Middels een digitale koppeling met de Kamer van Koophandel (KvK) wisselen wij gegevens uit en zorgen wij ervoor dat je exportdocumenten na goedkeuring van de KvK zo snel mogelijk naar je worden opgestuurd.

Officiële eisen en ervaringen

De landen pagina’s bevatten naast de officiële landvereisten nog meer informatie. Dagelijks worden wij gevoed door informatie uit de praktijk, deze ervaringen delen wij uiteraard ook.

Neem Turkije als voorbeeld, waar steeds vaker een Certificaat van Oorsprong wordt gevraagd, terwijl dit volgens de officiële landvereisten niet verplicht is. Oorzaak hiervan lijkt de strengere controle op oorsprong te zijn in relatie tot de heffing van eventuele aanvullende douanerechten in Turkije.

Hoe belangrijk zijn de juiste documenten?

Exportdocumenten Het niet hebben van de juiste documenten bij je zending kan vervelende gevolgen hebben. Zo kan het zijn dat de goederen niet op tijd geïmporteerd kunnen worden en je daardoor overliggelden/kosten gerelateerd aan tijdelijke opslag betaalt. In het ergste geval worden de goederen geretourneerd omdat deze helemaal niet meer ingeklaard kunnen worden.

Besparen op de benodigde export documenten
Je kunt al niet meer van een besparing spreken als de documenten bij invoer niet in orde zijn en je zending daardoor vaststaat.

Heb je nog weinig ervaring en je gaat exporteren naar een land buiten de EU? Dan adviseer ik je om je goed te laten informeren over de benodigde douane- en exportdocumenten. Neem hier ook echt de tijd voor!

Naar welke landeninformatie ben jij op zoek?

VraagWij zijn nog druk bezig met het uitbreiden van de landen pagina’s op onze website. Over welke exportlanden wil jij meer informatie hebben? Ik ben erg benieuwd! Deel de landen door een reactie te sturen en wie weet staat jouw suggestie er binnenkort ook tussen!

Exportdocumenten aanvragen via Exportdocumenten.com

Wij zijn continu bezig om het exportdocumentenproces zo soepel mogelijk te laten verlopen. Het regelen van exportdocumenten mag jouw export natuurlijk niet belemmeren. Heb je vragen hierover? Neem dan gerust contact op met ons Customer Service Team. Mijn collega’s en ik helpen je graag op weg!

Tot volgende maand! Dan schrijf ik weer een nieuwe ‘Eerste Hulp Bij Export’.

06 nov. 2018 at 14:30