Zodra je gaat exporteren, heb je meestal te maken met incoterms. Incoterms, ofwel leveringsvoorwaarden, beschrijven de rechten en plichten van de betrokken partijen. Zo weet je waar de verantwoordelijkheid van de verkoper ophoudt en die van de koper begint.
Maar hoe weet je welke incoterm je moet kiezen? Waar is dit afhankelijk van en waar dien je rekening mee te houden? Dit en meer vertel ik in mijn blog van deze maand.
Wat zijn incoterms?
Incoterms (International Commercial Terms) zijn standaard leveringsvoorwaarden opgesteld door de International Chamber of Commerce (ICC) die je kunt opnemen in je verkoopovereenkomst.
De incoterms ‘bemoeien’ zich bijna overal mee. Zo bepalen de incoterms wie de verzekeringen, vergunningen, machtigingen en andere formaliteiten regelt, welke partij tot waar verantwoordelijk is voor het transport en wanneer de kosten en risico's overgaan van de verkoper naar de koper.
Voor iedere incoterm staan de rechten en plichten duidelijk omschreven. De regels zijn in 31 verschillende talen beschikbaar, waardoor er altijd een vertaling te verkrijgen is voor jou en je klant. Door het hanteren van incoterms voorkom je verwarring over de verantwoordelijkheden, waardoor risico’s kunnen worden beperkt.
Welke incoterms zijn er?
Incoterms zijn te verdelen in 2 groepen:
- Incoterms voor elke vorm van transport (wegvervoer, spoorvervoer, luchtvervoer en multimodaal vervoer). Hiertoe behoren: EXW, FCA, CPT, CIP, DAT, DAP en DDP
- Incoterms voor uitsluitend transport over zee en binnenwateren. Hiertoe behoren: FAS, FOB, CFR en CIF
Er bestaan 4 verschillende condities van de incoterms, te weten:
- E- conditie: EXW
De verkoper draagt de minste verantwoordelijkheid en de koper regelt alles.
- F-conditie: FAS, FCA en FOB
De verkoper regelt het voortransport en de koper regelt het hoofdtransport en eventuele doorvervoer. De koper draagt het transportrisico.
- C-conditie: CFR, CIF, CIP en CPT
De verkoper regelt het voortransport, hoofdtransport en eventuele doorvervoer, terwijl de koper het transportrisico draagt.
- D-conditie: DAP, DAT en DDP
De verkoper regelt het voortransport, hoofdtransport en eventuele doorvervoer, daarbij draagt de verkoper ook het transportrisico.
Volg je me nog? De volledige beschrijving is terug te lezen in het boek: ‘Incoterminology 2010 updated’ door schrijver Piet Roos. Heb je dit boek nog niet in je boekenkast staan? Goed nieuws! Omdat dit mijn 10e blog is mag ik 10 boeken weggeven! Nieuwsgierig? Verderop in mijn blog vertel ik hoe je kans maakt. Dan kunnen we nu door met de verdere uitleg over de incoterms…
Hoe kies je de juiste incoterm?
Om te bepalen welke incoterm er het beste past bij de betreffende levering, zijn er diverse punten waar je rekening mee dient te houden. Denk bijvoorbeeld aan:
1. Hoe worden de goederen getransporteerd?
Niet elke incoterm is mogelijk voor iedere vorm van transport. (zie de 2 bovengenoemde groepen)
2. Wat is je relatie met deze klant?
Is het een eenmalige levering of probeer je een goede langdurige relatie met deze klant op te bouwen? Ik kan me voorstellen dat wanneer het een eenmalige levering is, je sneller kiest voor een F-conditie. Terwijl je bij een langdurige relatie sneller kiest voor een C- of D-conditie.
3. Wil je zelf volledig grip hebben op de douane afwikkeling bij uitvoer (denk bijvoorbeeld aan het aantonen van het btw 0 tarief)? Dan is de E-conditie (EXW) onverstandig aangezien de koper de uitvoer regelt.
Goed om te weten…
Het is van belang te vermelden welke versie van de incoterms je hanteert om verwarring/problemen tussen verkoper en koper te voorkomen. Bijvoorbeeld ‘Incoterms 2010’. Je kunt nog prima gebruikmaken van de incoterms van 2000, zolang je dit maar vermeldt in de verkoopovereenkomst en beide partijen hiervan op de hoogte zijn.
De incoterm is pas volledig wanneer de overeengekomen laadplaats, verschepingshaven, bestemmingshaven, bestemmingsterminal of bestemmingsplaats vermeld worden (wat nodig is verschilt per incoterm).
Wanneer de koper of verkoper wil afwijken van de standaard verplichtingen die bij de gekozen incoterm horen, is het van belang om dit expliciet af te spreken en vast te leggen in de verkoopovereenkomst.
LET OP!
Een incoterm zegt niets over de eigendomsoverdracht. Dit dien je afzonderlijk te beschrijven in de verkoopovereenkomst.
Nieuwe incoterms 2020 komen eraan!
De International Chamber of Commerce (ICC) is op dit moment bezig met het opstellen en bepalen van de nieuwe incoterms: Incoterms 2020. Iedere tien jaar werkt de ICC de Incoterms bij, om goed op de praktijk te blijven aansluiten.
Verwacht wordt dat er een aantal incoterms gaan verdwijnen, sommige gewijzigd worden en een nieuwe incoterm opgesteld wordt. De nieuwe Incoterms worden het laatste kwartaal van 2019 verwacht en zijn van kracht per 1 januari 2020.
UPDATE 16-09-2019 - Op Dinsdag 10 september 2019 zijn de nieuwe incoterms bekend gemaakt, welke per 1 januari 2020 in werking treden.
Overzicht blogreeks Eerst Hulp Bij Export 2018:
- Blog - Eerste Hulp Bij Export: Checklist voor export naar de Arabische Emiraten (Maart)
- Blog - Eerste Hulp Bij Export: Checklist voor export naar Saoedi- Arabië (April)
- Blog - Eerste Hulp Bij Export: Checklist voor export naar Nigeria (Mei)
- Blog - Eerste Hulp Bij Export: Certificaat van Oorsprong vs. EUR.1 Certificaat (Juni)
- Blog - Eerste Hulp Bij Export: Bewijslast voor het Certificaat van Oorsprong (Juli)
- Blog - Eerste Hulp Bij Export: Bewijslast voor het EUR.1-certificaat (Augustus)
- Blog - Eerste Hulp Bij Export: Het ambassade traject (September)
- Blog - Eerste Hulp Bij Export: Van post naar digitaal (Oktober)
- Blog - Eerste Hulp Bij Export: Opheldering in de wirwar die export heet (November)
- Blog - Eerste Hulp Bij Export: Incoterms wie, wat, waar? (December)
Marieke Menkveld-Theijssen
Sr. Export Documentation Agent