Na enkele blogs over export naar de Arabische Emiraten, Saoedi-Arabië, Nigeria en Zwitserland, staat in deze blog Israël centraal. Aan de hand van deze 'checklist' geef ik uitleg over welke exportdocumenten je nodig hebt om te exporteren naar dit land. De do's en don'ts zijn ook handig voor als je nog niet zo bekend bent met de cultuur van Israël.
Checklist voor export naar Israël
Na een forse stijging van export naar Israël, is deze nu al enkele jaren stabiel. Volgens het CBS zijn de 3 grootste exportproductgroepen van Nederland naar Israël:
- Medicinale en farmaceutische producten
- Elektrische apparaten
- Voertuigen voor wegvervoer
Exporteer je al naar Israël of wil je gaan exporteren naar Israël, dan heb ik hier 3 tips die je op weg helpen:
1. Welke exportdocumenten zijn er nodig?
Voor een exportzending naar Israël zijn er over het algemeen geen oorsprongsdocumenten nodig. Wel zijn er uitzonderingen en is het in sommige gevallen sterk aan te raden een oorsprongsdocument bij je zending te voegen. Dit is afhankelijk van het type goederen en de waarde.
Hieronder licht ik een aantal van deze documenten en uitzonderingen verder toe.
Certificaat van Oorsprong
Het Certificaat van Oorsprong (CvO) is een document waarop wordt vermeld welke oorsprong de door jou geleverde goederen hebben. Deze kan worden aangevraagd voor ieder land en iedere oorsprong en wordt beoordeeld en afgestempeld door de KVK. Hoewel een Certificaat van Oorsprong voor een zending naar Israël over het algemeen niet verplicht is, bestaat er een uitzondering.
Een Certificaat van Oorsprong is bijvoorbeeld vereist voor gedroogde groenten en granen, gedroogde vruchten, kruiden, bloemen en bladeren, alsook voor houtproducten, noten in de dop en bepaalde snijbloemen. Indien een Certificaat van Oorsprong vereist is, moet dit aan de Israëlische douaneautoriteiten worden overgelegd uit het land van oorsprong (oftewel, dat wanneer het land van oorsprong voor een artikel Duitsland is, het CVO ook in Duitsland opgemaakt moet worden).
EUR.1-Certificaat en factuurverklaring
Hebben jouw goederen EU oorsprong dan kunnen de goederen in Israël mogelijk met korting op of vrijstelling van invoerrechten worden ingevoerd. De EU en Israël hebben sinds 2000 een handelsakkoord. Daarin staan afspraken over afschaffing van invoerrechten voor industriële producten en verlaging van invoerrechten voor enkele landbouwproducten en verwerkte landbouwproducten.
Hiervoor moet je ‘preferentiële oorsprong’ kunnen aantonen, doormiddel van bijvoorbeeld een leveranciersverklaring van preferentiële oorsprong. Dat wil zeggen dan de goederen van oorsprong moeten zijn uit een ‘begunstigd land’ of ‘partner land’.
Heeft jouw zending een waarde hoger dan € 6.000,- dan kun je een EUR.1-certificaat aanvragen. Het EUR.1 wordt door de KVK afgegeven, mits je preferentiële oorsprong kunt aantonen. De douane zal het EUR.1-certificaat vervolgens viseren en daarmee geldig maken.
Voor zendingen met een waarde lager dan € 6.000,- kun je gebruik maken van een factuurverklaring.
ATA (Admission Temporaire / Temporary Admission) Carnet
Israël neemt deel aan het internationale ATA-systeem, dat de tijdelijke toelating van goederen vergemakkelijkt. Het ATA-carnet is een soort ‘paspoort ’.
ATA-carnets kunnen worden afgegeven voor de tijdelijke toelating van o.a. tentoonstellings- en beursartikelen, professionele uitrusting en monsters van goederen.
Met dit internationale douanedocument heb je minder kosten en zijn de douaneprocedures eenvoudiger. Bij het gebruik ervan betaal je geen BTW, invoerrechten of borgkosten. Je kunt een ATA-carnet aanvragen bij de KVK.
Handelsfactuur
Voor de inklaring van goederen is een factuur met de details van de transactie vereist. De handelsfactuur dient te worden opgesteld in het Hebreeuws, het Engels, het Frans of het Duits. Afhankelijk van de eisen van de importeur en/of bepalingen van de autoriteiten kunnen er meer exemplaren nodig zijn.
Voor de minimale content van de factuur verwijs ik je graag door naar Access2Markets.
Paklijst
Voor de inklaring is een paklijst verplicht. Dit is een document dat de gegevens van de zending bevat en dat als basis dient voor de douanebehandeling van goederen.
De paklijst moet door de exporteur in het Engels of het Hebreeuws worden opgesteld volgens de gebruikelijke handelsgebruiken, met details over de inhoud van de colli, beschrijving van de goederen, merktekens en nummers.
2. Verpakkingseisen en Etikettering van producten
Op de containers moeten de juiste merktekens, nummers en bestemming zijn aangebracht. Deze aanduidingen moeten worden gedrukt in duidelijk leesbare letters die ten minste zes centimeter groot moeten zijn.
Diverse verpakkingsmaterialen zijn verboden. Hooi, stro, papierafval en gebruikt textiel mogen niet als verpakkingsmateriaal worden gebruikt. Houtverpakkingsmateriaal voor de import van planten moet worden behandeld volgens de internationale norm voor fytosanitaire maatregelen. Zie ook Acces2Markets.
De etiketteringsvereisten variëren naar gelang van de goederen, maar omvatten onder meer de volgende gegevens:
- Artikelomschrijving
- Land van oorsprong
- Naam en adres van de importeur
- Naam en adres van de fabrikant
- Gewicht en volume van de goederen
De etikettering van bepaalde producten, zoals diervoeder, levensmiddelen (met inbegrip van dranken), bestrijdingsmiddelen, cosmetica en farmaceutische producten, moet worden goedgekeurd voordat zij op de Israëlische markt worden gebracht. Deze goedkeuring maakt gewoonlijk deel uit van de productregistratie of de vergunningsvoorschriften.
Aanvullende eisen zoals bij voedsel, waarbij de fabricage- en houdbaarheidsdatums moet worden vermeld, alsmede de ingrediënten die bij de bereiding zijn gebruikt vind je ook op Access2Markets. Dat geldt ook voor bij cosmetica, waarbij o.a. het doel van het gebruik moet worden vermeld.
3. Do’s en Don’ts voor Export naar Israël
Ga je zaken doen in Israël dan zijn er een aantal do’s en don'ts waar je rekening mee dient te houden.
Taal: De officiële talen zijn Hebreeuws en Arabisch. Daarnaast worden ook andere talen zoals Frans, Russisch en Spaans gesproken. De meeste Israëliërs spreken Engels, dus met Engels komt een buitenlandse bezoeker vaak een heel eind.
Communicatie: Israëli zijn informeel en ze spreken meestal op basis van de voornaam. Kritiek wordt op een openlijke manier besproken.
Relatiegeschenken: Ongeveer 63% van de Israëliërs houden zich min of meer aan de joodse religieuze voorschriften (koosjer). Onder meer het eten van varkensvlees en zeevruchten is niet toegestaan. Hou daarmee rekening bij het geven van een relatiegeschenk of als je een relatie uitnodigt voor een diner.
Begin geen gesprek over politieke zaken: Een bezoeker kan in gesprekken beter niet over politieke zaken beginnen, zoals de Palestijnse kwestie.
Exportdocumenten aanvragen via Exportdocumenten.com
Exportdocumenten.com kan je helpen aan de benodigde exportdocumenten. Maak vrijblijvend een account aan en bestel je documenten direct door het plaatsen van een bestelling.
Zou je graag wat hulp krijgen bij het aanvragen? Kies dan voor Full Service en wij begeleiden je van begin tot eind door de aanvraag heen. Zo weet je zeker dat jouw documenten in orde zijn.
Marieke Menkveld-Theijssen
Sr. Export Documentation Agent