In de vorige artikelen van mijn blog “Eerste Hulp bij Export” heb ik je een aantal praktische tips gegeven voor het exporteren van goederen naar 3 verschillende landen. In de komende artikelen ga ik een aantal verschillende type documenten toelichten.
Na de verkoop van een mooie order kom je er achter dat je exportdocumenten nodig hebt om de producten in het desbetreffende land in te voeren. Je gaat Googelen en komt allerlei verschillende documenten tegen. De meest gebruikte documenten zijn het Certificaat van Oorsprong en het EUR.1-certificaat. Wanneer moet of mag je deze documenten eigenlijk aanvragen? Wat zijn de verschillen, maar ook de eisen waaraan je moet voldoen en welke bewijslast dien je mee te sturen naar de Kamer van Koophandel? Dat is precies wat ik je in de komende 3 artikelen ga uitleggen, in begrijpelijke taal.
1. Wat is een Certificaat van Oorsprong?
Het Certificaat van Oorsprong (CvO, Certificaat van Origine) is een document waarop wordt vermeld welke land van oorsprong de door jou geleverde goederen hebben. Het welbekende “Made in xx” dat op zowat ieder product vermeld staat. Het land van oorsprong is daar waar het product is geproduceerd. De Douane wil dit weten vanwege o.a. handelspolitieke redenen, antidumping en boycot maatregelen. Op het CvO vermeld je daarom per product wat het land van oorsprong is. Het Certificaat van Oorsprong wordt afgegeven per zending en mag maar één keer gebruikt worden. Heb je producten verdeeld over meerdere facturen voor dezelfde klant en dezelfde zending, dan hoef je hiervoor maar 1 CvO aan te vragen.
Belangrijk om te weten is dat er binnen de exportwereld ook gesproken wordt over “land van herkomst”. Verwar dit niet met het “land van oorsprong”, want dit is wel degelijk iets anders. Het land van herkomst is het land waar je het product hebt ingekocht, bijvoorbeeld bij je Duitse leverancier. Voor een CvO is het land van herkomst niet relevant.
Een Certificaat van Oorsprong is voor veel landen buiten de EU een vereiste, maar kan voor ieder land en iedere oorsprong worden afgegeven. Het is niet zo eenvoudig te achterhalen welk(e) document(en) een land van je vraagt. Deze kennis hebben wij bij Exportdocumenten.com wel en geven wij middels de landvereisten-assistent in onze webshop aan. Jij vult in wat het land van bestemming is en wij geven aan welke documenten er worden aanbevolen. Handig toch?
De Kamer van Koophandel (KvK) beoordeelt alle aanvragen voor een Certificaat van Oorsprong. Nadat je document is goedgekeurd en geprint kan het zijn dat je nog aanvullende legalisaties nodig hebt van de ambassade en/of het Ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa). Mocht dit nodig zijn voor het land van bestemming dan geeft onze landvereisten-assistent dit ook aan.
Digitale stempel en handtekening Kamer van Koophandel
Het Certificaat van Oorsprong is een fysiek papieren document, die je digitaal kunt aanvragen in onze webshop. Zodra de Kamer van Koophandel het document goedkeurt, wordt deze voorzien van een digitale stempel en handtekening. Exportdocumenten.com print het document voor je uit en stuurt deze vervolgens naar je toe.
Het Certificaat van Oorsprong bevat ook een ICC (International Chamber of Commerce) kwaliteitslabel en een uniek referentienummer waardoor autoriteiten, maar ook je klant, de authenticiteit van het document online kan controleren via de volgende website: http://certificates.iccwbo.org/
2. Wat is een EUR.1-certificaat
Het EUR.1-certificaat is een document waarmee je in het land van bestemming een verlaging of vrijstelling op het invoerrecht kunt krijgen wanneer je kunt aantonen dat de producten in EU zijn geproduceerd.
De Europese Unie heeft met een aantal landen en groepen van landen handelsakkoorden afgesloten. Handelsakkoorden zijn bindende afspraken die de EU maakt met derde landen, groepen van landen of internationale organisaties. Het doel van dit soort akkoorden is het bevorderen van de handel tussen de deelnemende landen of groepen landen.
Door deze handelsakkoorden kan de importeur gebruik maken van preferentieel recht. Dat wil zeggen dat de importeur verlaging of vrijstelling van invoerrechten krijgt. Voorwaarde is dat de goederen van preferentiële oorsprong moeten zijn. Dit kun je aantonen door middel van een EUR.1 certificaat.
De invoerrechten kunnen voor ieder land en ieder product verschillend zijn. Hieronder geef ik je een voorbeeld uit de praktijk:
Stel, je exporteert fietsen. De goederencode van deze fiets is 8712. Importeer je deze fiets in Zwitserland, dan betaal je zónder EUR.1 certificaat 12 CHF per fiets aan invoerrechten. Begeleid je de zending met een EUR.1 dan betaal je 0% aan invoerrechten. Een interessante en snelle besparing dus. Importeer je deze zelfde fiets in Tunesië, dan gelden er voor deze goederencode geen invoerrechten, waardoor een EUR.1 dan ook niet nodig is. |
Wil je voor jouw product(en) weten hoeveel invoerrechten er betaald moeten worden mét en zónder een EUR1? Kijk dan op de site van de Market Access Database.
Wat betekent preferentiële oorsprong?
Om korting of vrijstelling van invoerrechten te krijgen, moeten de goederen dus van preferentiële oorsprong zijn, oftewel van oorsprong zijn uit een begunstigd land/groep van landen. Om te bepalen of jouw producten van preferentiële oorsprong zijn kun je het betreffende oorsprongsprotocol erop naslaan, maar je kunt natuurlijk ook de hulp van onze specialist Jolande van Ochten inschakelen. Zij heeft alle kennis in huis en helpt je graag bij het bepalen van de juiste oorsprong.
3. De verschillen
Het Certificaat van Oorsprong en EUR.1-certificaat kennen vele verschillen. Deze verschillen heb ik hieronder inzichtelijk voor je gemaakt:
Certificaat van Oorsprong |
EUR.1 Certificaat |
Voor de meeste landen buiten de EU verplicht | Nooit verplicht |
Toont de oorsprong van de goederen | Geeft de importeur verlaging of vrijstelling van invoerrechten |
Wordt afgegeven door de KvK | Wordt in Nederland afgegeven door de KvK, maar moet daarnaast nog geviseerd worden door de Douane |
Kan voor iedere willekeurige oorsprong aangevraagd worden | Kan alleen aangevraagd worden voor producten met een EU oorsprong |
Kan voor ieder land van bestemming worden aangevraagd | Kan alleen aangevraagd worden voor een land waarmee de EU een handelsovereenkomst heeft afgesloten. |
4. Digitaal aanvragen van uw exportdocumenten
Het digitaal aanvragen van je Certificaat van Oorsprong of EUR.1-certificaat biedt veel voordelen. Welke dit zijn vertel ik je hieronder:
- Verhoogd de snelheid: Binnen enkele seconden worden alle gegevens digitaal doorgestuurd naar de Kamer van Koophandel. Zodra zij het document hebben goedgekeurd, wordt deze digitaal teruggestuurd en dezelfde dag nog geprint.
- Verhoogd de kwaliteit: Door het digitaal invullen van de gegevens is de kans op fouten aanzienlijk kleiner. In onze webshop maken wij gebruik van diverse drop-down menu’s waardoor je geen typfouten maakt, omdat je de juiste optie gewoon selecteert.
- Verhoogd de transparantie: Je kunt 24/7 de status van je aanvraag bekijken. Al je bestellingen worden vastgelegd in je persoonlijke orderoverzicht en ook de facturatie gebeurt volledig digitaal.
- Verlaagd de kans op fraude: Door middel van het unieke referentienummer is de authenticiteit van je document altijd digitaal te controleren.
- Verlaagd de transportkosten: Tijdrovende ritjes of postzendingen naar de Kamer van Koophandel zijn door het digitaal aanvragen overbodig geworden; dit bespaart je al snel een hoop geld.
Exportdocumenten aanvragen via Exportdocuments.com
Exportdocuments.com kan je helpen aan de benodigde, vereiste exportdocumenten. Maak vrijblijvend een gratis account aan of bestel je documenten direct door het plaatsen van een bestelling.
Heb je ondersteuning nodig bij het aanvragen van deze exportdocumenten? Kies dan voor Full Service en bel ons als je ergens niet uitkomt. Je krijgt dan mij of een van mijn collega’s van het Customer Service Team aan de lijn om u van A tot Z door de aanvraag heen te begeleiden. Zo ben je er zeker van dat je niets ontgaat en je aanvraag snel en correct afgerond is.
Volgende maand in E.H.B.E.
Volgende maand in de reeks van ‘Eerste Hulp Bij Export’ zoom ik in op de Bewijslast die je nodig hebt voor het aanvragen van een Certificaat van Oorsprong. Houd onze website in de gaten of meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en mis niets!
Tot volgende maand!
Overzicht blogreeks Eerst Hulp Bij Export 2018:
- Blog - Eerste Hulp Bij Export: Checklist voor export naar de Arabische Emiraten (Maart)
- Blog - Eerste Hulp Bij Export: Checklist voor export naar Saoedi- Arabië (April)
- Blog - Eerste Hulp Bij Export: Checklist voor export naar Nigeria (Mei)
- Blog - Eerste Hulp Bij Export: Certificaat van Oorsprong vs. EUR.1 Certificaat (Juni)
- Blog - Eerste Hulp Bij Export: Bewijslast voor het Certificaat van Oorsprong (Juli)
- Blog - Eerste Hulp Bij Export: Bewijslast voor het EUR.1-certificaat (Augustus)
- Blog - Eerste Hulp Bij Export: Het ambassade traject (September)
- Blog - Eerste Hulp Bij Export: Van post naar digitaal (Oktober)
- Blog - Eerste Hulp Bij Export: Opheldering in de wirwar die export heet (November)
- Blog - Eerste Hulp Bij Export: Incoterms wie, wat, waar? (December)
Marieke Menkveld-Theijssen
Sr. Export Documentation Agent