+31(0)884321888
[javascript protected email address]
Bitcoin, een kennismaking
Altijd overzicht?
Werk efficiënt vanuit een bedrijfsaccount.
Altijd de juiste documenten?
Je hoeft geen expert te zijn, die kennis hebben wij!
Zeker weten dat het goed is?
Wij doen graag een extra kwaliteitscheck!

Bitcoin, een kennismaking

Via bitcoin kunt u op een andere manier geld inwisselen dan gebruikelijk is bij banken. Neem daarom zeker even de tijd om bekend te raken met bitcoin voordat u serieuze transacties doet.

Wat is een bitcoin?

Een bitcoin is het best te vergelijken met een digitale munt, een unieke reeks cijfers en getallen. Het bijzondere is dat de bitcoin niet is te vervalsen of kapot gaat. Bitcoins bestaan op een groot netwerk van computers die constant (cryptografische) rekensommen uitvoeren. Om ervoor te zorgen dat alle bitcoins onveranderlijk en veilig zijn opgeborgen in het netwerk. Iedere bitcoin in het netwerk heeft een wachtwoord dat alleen de eigenaar in bezit heeft. Met het wachtwoord kan de eigenaar zijn bitcoins gebruiken om te betalen, over te maken of te verzilveren. Betalen met bitcoin lijkt veel op het versturen van een email waarin een wachtwoord staat. Met het wachtwoord kan de ontvanger bij de verkregen bitcoins komen. Net als euro's, zijn bitcoins te verdelen in kleinere eenheden als centen, tot wel 8 cijfers achter de komma.

Wat kunt u ermee doen?

Met bitcoin kunt u allereerst op een makkelijke manier betalen. Op het web doet u dat met een betaalprogramma of app. Wanneer u in een winkel of een horecagelegenheid betaalt met bitcoins, gebruikt u een smartphone. Een betaling doet u in een paar klikken.

Hoe betaalt u met bitcoins?

Bitcoins bewaart u in een digitale portemonnee of wallet. Er zijn verschillende soorten wallets beschikbaar. Heeft u een digitale portemonnee? Dan kunt u bitcoins ontvangen, overmaken en bewaren. U koopt bitcoins op het internet of van andere gebruikers voor cash geld.

Wat zijn de voordelen?

Betalen met bitcoin is makkelijker en veiliger dan contante, pin of creditcard betalingen;
Winkeliers kunnen zonder dure kassasystemen en de besparing daarvan doorberekenen aan hun klanten;
Om in het buitenland te betalen, hoeft u uw valuta niet eerst om te wisselen;
Binnen enkele minuten maakt u met bitcoin geld over naar personen of bedrijven. Wereldwijd, tegen relatief zeer lage transferkosten;
Direct betalen zonder dat u uw persoonlijke gegevens afgeeft. Bij online betalingen verhoogt dit uw veiligheid. Misbruik van niet verstrekte gegevens is immers niet mogelijk.

Wat zijn de nadelen?

Beveiligen van uw portemonnee of wallet. Versleutel uw portemonnee en maak regelmatig back-ups;
De prijs van bitcoins kan plotseling stijgen of dalen door (inter)nationaal politiek-economische berichtgeving;
Een transactie via bitcoin kan niet ongedaan worden gemaakt, alleen door de ontvanger zelf;
Alle bitcoin-transacties worden permanent openbaar opgeslagen op het netwerk. Bitcoin is anoniem zolang de eigenaar geen persoonlijke informatie vrijgeeft bij een transactie;
Overheidsbelastingen en regelgeving. Belastingheffing gaat over alles wat waarde vertegenwoordigt, dus ook bitcoins.

Meer informatie

Wilt u meer weten over bitcoin of andere cryptovaluta? Neem contact op met een adviseur van de KvK-Financieringsdesk: 0800 - 1014.

01 dec. 2017 at 13:30