+31(0)884321888
[javascript protected email address]
Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne
Altijd overzicht?
Werk efficiënt vanuit een bedrijfsaccount.
Altijd de juiste documenten?
Je hoeft geen expert te zijn, die kennis hebben wij!
Zeker weten dat het goed is?
Wij doen graag een extra kwaliteitscheck!

Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne

Associatieovereenkomsten zijn bindende afspraken die de Europese Unie met derde landen (landen die geen lid zijn van de Europese Unie) sluit. Het is een specifiek soort internationale overeenkomst dat gericht is op een vergaande samenwerking tussen de EU en het betreffende land. De overeenkomsten zijn met name gericht op de economische samenwerking en de handel.

Op dit moment zijn de EU en Oekraïne in onderhandeling over een associatieovereenkomst. De associatieovereenkomst van de EU en Oekraïne levert voor onder andere Nederlandse bedrijven veel voordelen op. Zo moet Oekraïne volgens het associatieverdrag haar overheidssteun aan bedrijven afbouwen. Het wordt daardoor voor bedrijven interessanter om te investeren in Oekraïne. Op dit moment is Nederland de een-na-grootste Europese investeerde in het land. Daarnaast maakt het associatieverdrag de handel makkelijker en goedkoper, omdat import- en exporttarieven worden afgebouwd. Dit zorgt voor een grote afzetmarkt en maakt import vanuit Oekraïne makkelijker.

Op maandag 7 december 2015 vond de tweede bijeenkomst voor de onderhandelingen over een associatieverdrag plaats in Brussel. Tijdens de bijeenkomst werd de balans opgemaakt van de ontwikkelingen van de relatie tussen de EU en Oekraïne sinds de eerste bijeenkomst, die in december in 2014 gehouden werd. In vergelijking met de eerste bijeenkomst zijn er grote vooruitgangen geboekt. Zo erkenden beide partijen de waarde die het partnership met zich meebrengt en toonden de partijen continu inzet om diepgang te geven aan de politieke en economische belangen.

De Associatieraad verwelkomde de associatieovereenkomst met de grote meerderheid van de lidstaten en kijkt vooruit naar de volledige indiensttreding van de overeenkomst.

Oekraïne en de EU zijn overeengekomen dat de DCFTA (Deep and Comprehensive Free Trade Area) voorlopig vanaf 1 januari 2016 van toepassing zal gaan.

Lees het volledige artikel in het Engels: eeas.europa.eu

09 dec. 2015 at 14:30