+31(0)884321888
[javascript protected email address]
Acceptatie carnets TIR Rusland verlengd tot en met 30 juni 2015
Altijd overzicht?
Werk efficiënt vanuit een bedrijfsaccount.
Altijd de juiste documenten?
Je hoeft geen expert te zijn, die kennis hebben wij!
Zeker weten dat het goed is?
Wij doen graag een extra kwaliteitscheck!

Acceptatie carnets TIR Rusland verlengd tot en met 30 juni 2015

De Russische Federatie heeft bekend gemaakt het lidmaatschap van de TIR Overeenkomst in ieder geval voort te zetten tot en met 30 juni 2015. Dat betekent dat u tot die tijd gebruik kunt maken van de TIR-Overeenkomst in het vervoer van en naar Rusland. Wij houden u op de hoogte van verdere ontwikkelingen.

Dat betekent dat u tot en met 30 juni 2015 bij het vervoer van goederen van Nederland naar Rusland gebruik kunt blijven maken van het TIR Carnet zoals u dat gewend bent, en dat bij aankomst in Rusland geen aanvullende zekerheid hoeft te worden gesteld. Toch waarschuwen de Russische autoriteiten dat mogelijke problemen aan de grens niet kunnen worden uitgesloten. De Belastingdienst adviseert u dan ook om daar rekening mee te houden.

Eerder was de acceptatie van carnets TIR door Rusland al verlengd tot en met 28 februari 2015. Uit het nieuwsbericht dat de Belastingdienst op 4 december 2014 publiceerde:

De douaneautoriteiten van de Russische Federatie hebben in 2014 te kennen gegeven dat naar hun mening het huidige systeem van zekerheidsstelling in de TIR Overeenkomst ontoereikend is om de financiële belangen van de Russische Federatie te waarborgen. In verband hiermee hebben zij aangekondigd dat voor goederen die onder de werking van de TIR Overeenkomst naar Rusland worden vervoerd bij aankomst in het douanegebied van de Russische Federatie een aanvullende zekerheidstelling moet worden gesteld. De hoogte van de zekerheidstelling is afhankelijk van het traject dat over Russisch grondgebied wordt afgelegd en moet contant worden voldaan bij het Russische douanekantoor waar de goederen het douanegebied van de Russische Federatie binnenkomen.

Onder druk van de Europese Unie en de UNECE (United Nations Economic Council for Europe - die verantwoordelijk is voor de inhoud en de werking van de TIR Overeenkomst) hebben de douane-autoriteiten van de Russische Federatie vooralsnog voorlopig afgezien van de invoering van dit systeem van aanvullende zekerheidsstelling. Onlangs hebben zij aangekondigd dat het huidige systeem van zekerheidsstelling in de TIR Overeenkomst - waarbij de zekerheid wordt gesteld door middel van het TIR Carnet en 'en route' geen aanvullende zekerheid ter zake van het vervoer mag worden verlangd - onverkort van kracht zal blijven (nu tot en met 30 juni 2015).

Bron: Belastingdienst


12 mrt. 2015 at 11:30