+31(0)884321888
[javascript protected email address]
ABN: industrie trekt aan door export
Altijd overzicht?
Werk efficiënt vanuit een bedrijfsaccount.
Altijd de juiste documenten?
Je hoeft geen expert te zijn, die kennis hebben wij!
Zeker weten dat het goed is?
Wij doen graag een extra kwaliteitscheck!

ABN: industrie trekt aan door export

De Nederlandse industrie trekt aan, maar dat komt vooral door de buitenlandse orders. De binnenlandse productie en omzet blijven ver achter bij het piekniveau van 2008, terwijl de rest van Nederland herstelt. Maar de verwachting voor de rest van het jaar is goed, aldus ABN Amro.

Uit een actueel sectoronderzoek van ABN Amro-sectoreconoom Casper Burgering blijkt dat de omzet en productie nog 4,5% en 1,2% onder dat piekniveau van 2008 ligggen. De buitenlandse omzet steeg met 3,3%, maar de binnenlandse omzet bleef met -16% ver achter, aldus Burgering. Al met al doet Nederland het beter dan het gemiddelde in de eurozone.

Duidelijke verbetering

''De binnenlandse afzet zal in de rest van dit jaar wel een duidelijke verbeteringen laten zien'', stelt de econoom. Net als tijdens de zware recessies in de jaren ’74-‘75 en ’81-‘82 is een duidelijke zogeheten pre-recessie piek te signaleren, aldus ABN Amro. Voor de rest van het jaar kunnen bedrijven op goede orders rekenen, wederom vooral uit het buitenland.

Boven piek

De buitenlandse omzet staat volgens ABN Amro nu 45 maanden boven zijn piekniveau van 2008. In juni 2015 is het verschil met de pre-recessie piek opgelopen tot 3,3%. De Nederlandse industriële sector heeft dan ook een aandeel van circa 60% in de totale uitvoerwaarde. Het aandeel van de export naar Azië in die totale exportwaarde ligt op 11%.

Bron: Telegraaf

04 sep. 2015 at 11:00