+31(0)884321888
[javascript protected email address]
Aanvullende informatie EPA EU-Japan
Eenvoudig en efficiënt
Juiste documenten in no-time > Bespaar tijd en geld.
Alles in één oplossing
Al je exportdocumenten in 1 bestelling geregeld.
Ondersteuning (zoveel) als je wenst
Hulp bij al je exportvragen > Bel als je ergens niet uitkomt!

Aanvullende informatie EPA EU-Japan

Per 1 februari 2019 treedt het vrijhandelsakkoord tussen de EU en Japan in werking.

Op 6 december jl. schreven wij hier al over op onze website in het artikel: Vrijhandelsovereenkomst Europese Unie-Japan. Hieronder licht ik enkele bijzonderheden toe die opvallend zijn voor dit specifieke vrijhandelsakkoord. Geschreven vanuit een Exportdocumenten.com perspectief met de nadruk op oorsprong, licht ik hoofdstuk 3 van de overeenkomst toe wat gewijd is aan de oorsprongsregels en procedures.

REX-verklaring

Het aantonen van de preferentiële oorsprong gaat aan de hand van een REX-verklaring, zoals ook bij het vrijhandelsakkoord tussen de EU en Canada (CETA). Dit kan in deze overeenkomst niet door middel van een EUR.1-certificaat, zoals je gewend bent aan te vragen in onze webshop. De benodigde REX-vergunning vraag je aan bij de douane.

De tekst van de REX-verklaring, ook wel genoemd "Statement on Origin", zoals deze gebruikt dient te worden is terug te vinden in bijlage 3-D. Om het makkelijk te maken is deze tekst ook terug te vinden in het vorige artikel ‘Vrijhandelsovereenkomst Europese Unie-Japan’. De exporteur is verantwoordelijk voor de juistheid van de gegevens in de REX-verklaring.

Aanvullende informatie omtrent het gebruik van de verklaring en de acceptatie ervan zijn:

  • De importeur vraagt niet om een vertaling van de factuurverklaring.
  • Dat preferentie bij invoer niet zal worden geweigerd vanwege een kleine afwijking in de factuurverklaring.
  • Dat de factuurverklaring maximaal 12 maanden geldig is na afgifte ervan.

Het document waar deze en andere informatie omtrent de overeenkomst te vinden is, bevat maar liefst 562 pagina’s.

Afbouw van invoerrechten

Het is niet zo dat de (mogelijke) verlaging van invoerrechten van de ene op de andere dag 0% bedraagt. Zie in de onderstaande afbeelding een voorbeeld van een auto, ingedeeld onder tariefpost 8703. Een tariefpost bevat de eerste 4 cijfers van de HS (Harmonized System) code, ook wel goederencode genoemd.

Je ziet in het onderstaande overzicht dat er meerdere jaren voor het afbouwen van de te heffen invoerrechten zijn opgenomen. De gegevens per product en afbouw van de invoerrechtenpercentages invoerrechten zijn in bijlage 1 van het vrijhandelsakkoord terug te vinden.


Introductie nieuwe termen

In de overeenkomst zijn er voor de preferentiële oorsprongsbepalingen enkele nieuwe termen van toepassing, dan de termen die we al kennen uit andere overeenkomsten. Wat je bijvoorbeeld ziet is de term: 'CTH'.

CTH staat voor Change of Tarif heading (eerste 4 cijfers). Alle materialen die zijn gebruikt mogen in het geval van de auto niet onder hoofdstuk 8703 vallen. Behalve als ze al van oorsprong zijn en als zodanig kunnen worden onderbouwd.

MaxNOM ..% staat voor het percentage 'materialen niet van oorsprong', dat maximaal mag zijn gebruikt in het product om het preferentieel te laten zijn.

RVC ..% staat voor het minimum aan regionaal waarde aandeel van een product, uitgedrukt in een percentage.

Om te kunnen bepalen of je voldoet aan de voorwaarden zoals gesteld in de overeenkomst, vind je in bijlage 3-B van het handelsakkoord per tariefpost de eisen terug. Aan deze eisen hoor je te voldoen om de REX-verklaring op je handelsdocument te kunnen vermelden.

De rol van Incoterms

De termen EXW en FOB zijn voor importeurs en exporteurs bekende Incoterms (leveringsvoorwaarden). Ze hebben een prominente rol in deze Economic Partnership Agreement (EPA). Het is een extra dimensie aan de toch al lastige interpretatie van het Vrijhandelsakkoord. Uitleg over het gebruik van Incoterms kan je nog eens nalezen in de blog ‘Incoterms: wie, wat, waar?’ van mijn collega Marieke Theijssen.

Meer informatie

De volledige informatie omtrent dit EPA (EU-Japan) is na te lezen op de website van de Europese Commissie.

Het gebruik van de regeling verloopt, zoals eerder gezegd, via de REX-vergunning aangevraagd bij de douane en niet aan de hand van een oorsprongsdocument aangevraagd in de webshop van Exportdocuments.com. Voor verdere vragen over dit onderwerp verwijs ik je daarom graag door naar de douane.

Uiteraard delen wij, zoals je van ons gewend bent, alle updates en nieuwe informatie op onze website en in onze nieuwsbrief. Nog niet ingeschreven voor onze maandelijkse nieuwsbrief? Schrijf je dan hier snel in

29 jan. 2019 at 15:34
3 min
Gepubliceerd door:
Stephan Bremmer
Sr. Export Documentation Agent