+31(0)884321888
[javascript protected email address]
Wat is die Brexit-Backstop?
Eenvoudig en efficiënt
Juiste documenten in no-time > Bespaar tijd en geld.
Alles in één oplossing
Al je exportdocumenten in 1 bestelling geregeld.
Ondersteuning (zoveel) als je wenst
Hulp bij al je exportvragen > Bel als je ergens niet uitkomt!

Wat is die Brexit-Backstop?

De Brexit, we zijn er allemaal druk mee. Eén van de termen die regelmatig naar voren komt is de “Backstop”. Van dit ene woord hangt heel veel af en is het grote struikelblok voor de Britse premier May. Waarom ligt de backstop zo gevoelig?

De NOS heeft een korte animatievideo gemaakt die het nog eens haarfijn uitlegt. Daaruit blijkt ook hoe gevoelig en beladen het onderwerp is.

Klik hier voor de video

Wat is die Backstop nu precies?

De Backstop zorgt er voor dat de grens tussen Noord-Ierland en Ierland open blijft. Om dat mogelijk te maken blijft het Verenigd Koninkrijk nog een tijd in een douane-unie met de EU.

De consequentie daarvan is wel dat Noord-Ierland allerlei EU-regels moet blijven volgen - meer dan de rest van het Verenigd Koninkrijk - zodat er echt niets gecontroleerd hoeft te worden op de Noord-Ierse grens. Als gevolg daarvan moeten er controles komen tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk, omdat die twee gebieden dan allebei een andere relatie hebben tot de EU. De Britten moeten de EU-regels volgen en kunnen niet handelen als een volledig soevereine natie.

EU en VK willen een grens op het Ierse eiland voorkomen

Door de Brexit ontstaat er op het Ierse eiland een landgrens tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Ierland (EU-lidstaat) blijft namelijk in de EU, maar Noord-Ierland (onderdeel van het Verenigd Koninkrijk) vertrekt uit de EU.

De Brexit-backstop is een noodoplossing

Zowel het Verenigd Koninkrijk als de Europese Unie heeft in een vroeg stadium van het Brexit-proces aangekondigd dat ze liever geen harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland zien ontstaan Volgens sommigen, zoals de EU-leiders, is een harde grens zelfs in strijd met het Goede Vrijdagakkoord, het vredesverdrag waarmee de vrede op het Ierse eiland bezegeld werd.

De Ierse regering wil koste wat kost voorkomen dat er na de Brexit een harde grens opduikt tussen Ierland en Noord-Ierland. In het Goede Vrijdagakkoord in 1998, waarmee een einde kwam aan bijna dertig jaar geweld tussen het Britse leger en de IRA, is afgesproken dat de landsgrens tussen de twee Ierlanden volledig verdwijnt. In de afgelopen 20 jaar is de open grens hét symbool van de vrede.

De EU wil koste wat kost voorkomen dat die Ierse grens er komt en heeft daarom de 'backstop' bedacht. De backstop is een harde voorwaarde van de EU; zonder backstop, geen akkoord over de terugtreding. Dat betekent dus ook geen overleg over de toekomstige handelsrelatie.

Wij volgen de Brexit ontwikkelingen nauwlettend. Houd onze nieuwspagina in de gaten voor meer Brexit nieuws. Wanneer er meer duidelijkheid is over de Backstop melden wij dit uiteraard ook.

01 mrt. 2019 at 13:13