Het Verenigd Koninkrijk heeft nu toch echt de Europese Unie verlaten. Deze week werd de volgende stap gezet: gesprekken over de toekomstige relatie tussen beide partijen. De vraag is nu of de twee de komende jaren als goede buren of als verre vrienden door het leven gaan. Aan tafel zitten o.a. David Frost namens het VK en Michel Barnier namens de EU.
Wat willen de twee partijen?
Eigenlijk is het best simpel, de Britten en de EU willen namelijk hetzelfde: tot in het einde der tijden zonder beperkingen met elkaar handelen. Oftewel: vrijhandel zoals in de huidige situatie.
Als het zo simpel is, waarom zijn er dan onderhandelingen nodig?
Oké, misschien is het toch niet zo simpel. De EU en het VK hebben misschien hetzelfde einddoel, maar de weg om daar te komen, is heel anders.
De Europese Unie is bereid om het VK een vrijhandelsakkoord aan te bieden, maar wil daar wel het een en ander voor terugzien. Zo moeten de Britten bijvoorbeeld de Europese regels voor staatshulp, arbeidsvoorwaarden, milieustandaarden en belastingregels aanhouden. Brussel wil dus een gelijk speelveld houden en voorkomen dat de Britten Europese bedrijven weg kunnen concurreren.
Gaat het ze lukken om voor het einde van het jaar tot een akkoord te komen?
"Het kan, maar het gaat heel lastig worden", zijn de woorden die Europese politici als een kapotte plaat steeds opnieuw uitspreken. De verschillen tussen de partijen zijn groot en onderhandelen over handelsakkoorden duurt doorgaans veel langer dan enkele maanden: de onderhandelingsperiode voor het CETA-verdrag, waar Johnson op mikt, duurde acht jaar.
De acht maanden die beide partijen tot het eind van dit jaar hebben om tot een deal te komen zijn al krap, maar de regering-Johnson gooide daar vorige week nog een bommetje onder. De Britten willen namelijk eind juni al "een brede schets" van een handelsakkoord zien. Nog minder tijd dus.
Als dat niet lukt, dan "zal de regering moeten beslissen of het VK zich nog wel op onderhandelingen moet richten of zich volledig moet voorbereiden op een ordelijk einde van de transitieperiode", aldus de Britse regering in haar onderhandelingsmandaat. In dat geval zou er alsnog sprake zijn van een harde Brexit: het doemscenario.
Brexit-expert Lennard van Otterloo zegt in zijn blog op DeOndernemer.nl het volgende:
"Wat er ook uitkomt, er komen meer douaneformaliteiten en regels dan nu, zoveel is zeker. Tienduizenden bedrijven in het VK én in Nederland krijgen straks voor het eerst te maken met douanezaken of afwijkende regelgeving. Niet voor niets verwacht de Britse regering dat er richting de 50.000 extra Britse banen bijkomen voor mensen die het extra papierwerk moeten gaan afhandelen. Het theaterstuk gaat nog wel even door maar bereid je voor op een slechte afloop, dan kan het alleen maar meevallen."
Voorbereiden is een kleine moeite
Wil jij goed voorbereid zijn en heb jij nog geen account aangemaakt? Na het aanmaken van een gratis account kan je direct aangiften indienen. Er is geen specifieke inrichting van je IT-infrastructuur vereist. Het aanschaffen of installeren van software is niet nodig en je zit verder nergens aan vast. Heb je een vraag over je zending of kom je er niet helemaal uit met het invullen van je aangifte, bel dan met ons Customer Service Team. Zij helpen je graag op weg. Zodat jij het de volgende keer geheel zelfstandig kunt!
Bron: Nu.nl